Meesterlijke betonplaat voor UZ Leuven

Op Campus Gasthuisberg in het Leuvense stadscentrum wordt onder andere een gloednieuw restaurant, beter gekend als Alma, gebouwd. De ontwerpers, 360 architecten uit Gent, hebben veel aandacht besteed aan de lichtinval in de ruimte. Om dit te kunnen realiseren stortte Inter-Beton een bijzondere plafondplaat.  

Wat had de opdrachtgever precies nodig?

Koen Vanschoenwinkel, Plant Manager in Inter-Beton Tienen: “Opdracht was om een plaat van 1.000 m2 te betonneren als plafond van de kelder­verdieping. Die wordt ingericht als studentenrestaurant. De eisen van het lastenboek terzake? Eén: geen grind­nesten. Twee: in de vorm van een parabool. Drie: elke 15 centimeter een gat doorheen het vollédige beton.”

Hoe gingen jullie te werk?

“Bij deze krachttoer ga je niet over één nacht ijs”, vertelt Koen. “Daarom zaten we drie keer samen met bouwheer, aannemer en studiebureau. Vooral de gaten in het plafond waren een breinbreker. Uiteindelijk besloten we om ze te maken met kegel­vormige schuimrubberen potjes. Die plaatsten we in de dubbele bekistings­plaat: 85.000 stuks!”

Volgende vraagstuk: hoe krijg je het beton op de juiste plaats, zonder dat de potjes uit de bekisting komen? “De kraanman deed hier traag en omzichtig zijn werk.”

Welk beton werd er toegepast voor de plaat?

“We stortten twee proefvlakken: eentje met Viewmix en eentje met Hillmix. Die tweede bleek ‘de winnaar’. Het beton verschuift niet op de paraboolhelling en toont geen grind­nesten. Tijdens het storten was er trouwens een laborant op de werf: die controleerde de vloeibaarheid van de Hillmix en het rendement van de mixer.”

En verder?

“De beton­plaat werd gestort in januari 2016. Het einde van de werken is voorzien voor dit najaar. Het resultaat zal verbluffend zijn: een egale parabool vol gaten!”

 

Het gebouw is ontworpen door het team 360 Architecten in samenwerking met B.A.S. (stabiliteit), Ingenium (EPB, duurzaamheid & technieken) en Daidalos (akoestiek) in nauw overleg met de KU Leuven Technische Diensten. De werken werden uitgevoerd door Heijmans.